Thomas van Aquino

Intro:

Thomas van Aquino leefde van 28 januari 1225-7 maart 1274. Hij was vrij dik daar was hij ook wel een beetje bekend om. Hij symboliseert dat hij het geloof van de kerk met de filosofie van Aristoteles heeft samengevoegd. Thomas van Aquino leefde in de middeleeuwen dat was de tijd van YODO, de denkwijze, het geloof en de kastelen.

Het leven van Thomas van Aquino:

Thomas werd geboren in kasteel Roccasecca, bij Napels in Italië. OP zijn negentiende deed hij intrede bij de dominicanen. In 1246 ging hij naar Parijs om te studeren bij de filosoof Albertus Magnus. Op zijn 27e begon hij met lesgeven in Parijs. Van 1259 tot 1265 werkte hij aan het pauselijk hof in Anagni in Italië. Van 1269 tot en met 1273 gaf hij les in Parijs en Napels en schreef hij zijn belangrijkste werken. Eind 1273 werd hij vermoedelijk door een beroerte getroffen. Op 7 maart 1274 stierf Thomas van Aquino in de Abdij van Fossanova. Ook al was hij overleden werd er drie jaar na zijn dood enkele van zijn stellingen door de paus veroordeeld. Maar in 1323 werd de veroordeling herroepen en Thomas van Aquino heilig verklaard.

Rede en religie

Hij was heel erg bezig met Socrates, Plato en Aristoteles. Ze hadden een grote overeenkomst en dat was dat ze alle drie filosofen waren. De rede als instrument om tot kennis over de wereld te komen dat was volgens hem Religie. Net zoals Geloof en openbaring als instrument om tot kennis over de wereld te komen

Middeleeuwen

De middeleeuwen waren een belangrijke periode in de geschiedenis van Europa. Deze periode liep ongeveer van 500 n.Chr.), ongeveer dezelfde tijd als de val van het Romeinse rijk, tot aan ongeveer 1500. Vaak wordt als exact eindjaartal 1492 genoemd, het jaar van de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus. De middeleeuwen wordt ook wel de tijd van de ridders en jonkvrouwen of de tijd van ridders en kastelen.

Plaats een reactie