Socrates

Intro:

Socrates leefde van 470-399 v.C. Tijdens zijn leven heerste de Peloponnesische oorlog (431-404). Socrates werd bekend  van het werken voor Plato en Xenophon, zei schreven verhalen over hem. Later schreef hij nooit wat op, vond hij slecht voor het geheugen

Het leven van Socrates:

Socrates werd geboren in Athene. Zijn vader was een steenhouder en zijn moeder was voedvrouw. Zij was de inspiratie voor de gesprekstechniek die hij later de voedvrouwtechniek noemde. Hij groeide op in de bloeitijd van Athene. In 431 v.Chr. ontbrandde de Peloponnesische oorlog, die 27 jaar duurde. Aan het einde ervan was Socrates 65, en Athene werd verslagen door Sparta en sterk verarmd. Socrates trouwde met de veeljongere Xanthippe en zij kregen samen drie zonen. Socrates’ ideeën zijn opgeschreven door zijn leerling Plato. In 399 v. Chr., op 70-jarige leeftijd, werd hij aangeklaagd en veroordeeld. Socrates verkoos de gifbeker boven ballingschap en stierf temidden van zijn vrienden.

Socratische metode:

Socrates had verschillende methodes. Hij liep bijvoorbeeld over het Agora met vragen zoals: wat is kennis, wat is rechtvaardigheid etc? Hij bleef maar door vragen omdat hij wilde dat mensen een keer zelf nadachten. Het leidde tot Aporia dat was dat  mensen niet meer wisten wat ze moesten antwoorden. Ze hadden alle antwoorden al gegeven. Hij wist dat echte kennis kennis van het zelf was. Hij was dan ook op zoek naar het goede, hij wilde weten, hoe leid je een goed leven. Als hij een vraag vroeg dan stelde hij alles ter discussie. Hij was de tegenstander van democratie: hij vond dat mensen met de meeste kennis de baas moeten zijn want zij hebben verstand van zaken. Hij was voorstander van een oligarchie omdat de besten (degene met de meeste kennis) de macht moet hebben en daarom was hij tegen democratie waarbij het volk de baas is. Een andere methode van hem was de voedvrouwtechniek omdat net zoals bij een vroedvrouw die een vrouw helpt te bevallen moet een mens geholpen worden om na te denken. Hij was ook wel de Horzel van Athene: omdat hij steeds bleef doorvragen. Hij ging op een gegeven moment naar de orakel van Delphi zijn vraag was:”is Socrates de wijze man van Athene?” En het antwoord was ja. zijn uitspraak was:”Ik weet dat ik niets weet.”

Berechting van Socrates:

De aanklacht was dat: Socrates verpest de jeugd, bedacht nieuwe goden en hij aanbad niet de goden van Athene. Hij wist de juryleden te overtuigen dat hij onschuldig was. Hij werd toch ter dood veroordeeld omdat hij iedereen voor gek zette. Hij koos voor de gifbeker zodat hij kon praten tijdens zijn sterfperiode. Socrates zei voor het laatst:”ik ben een burger van Athene”

Plaats een reactie